Jong geleerd… …Oud gedaan

jong-geleerd-oud-gedaan-Anneke-Molenaar

Anneke Molenaar

De samenhang zien tussen een positief gevoelsleven, een gezonde levensstijl en zin geven aan het leven.

 

Jong geleerd….. oud gedaan, maar je bent nog niet afgedaan als je oud bent. Dit boek wil laten zien hoe je opvoeding doorwerkt op je verdere leven en daarmee ook de manier waarop je ouder wordt. Speciale aandacht gaat dan ook uit naar opvoeden én de ouder wordende mens.

 

Door observatie van jezelf en van anderen krijg je meer inzicht in het gevoelsleven en gedrag en zie je de samenhang tussen ‘jong geleerd……oud gedaan’, ‘lichaam, geest en sociaal’ en ‘positieve gevoelens, gezonde levensstijl en zin en betekenis geven aan het leven’. Je zult zien hoe boeiend en verrassend dit is wanneer je er mee aan de gang gaat .
Opvoeden begint vanaf de geboorte, leren doe je tot aan je dood. Wat doe je in de tussenfase? Het leven is vallen en opstaan en bestaat uit een groeiproces dat geldt voor kleine kinderen en voor échte senioren, maar ook voor iedereen die zich in die tussenfase bevindt! Steeds weer aanpassen aan nieuwe situaties en daar het beste van maken of alles op z’n beloop laten, er zijn vele mogelijkheden tussen deze twee uitersten. De keuze ligt heel vaak bij jezelf.
Als je ongezonde levensstijl omzet in een gezonde levensstijl dan wordt het gevoelsleven meestal positiever, dat betekent dat je meer plezier in het leven krijgt. Je kunt ook spreken van een wederkerig proces tussen gevoelsleven en levensstijl. Met een gezonde mentaliteit gaan mensen meestal vanzelfsprekend zin en betekenis geven aan hun eigen leven en dat van anderen.

 

 

Het is de bedoeling met de drie hoofdthema’s ‘gevoelsleven’, ‘gezonde levensstijl’ en ‘zin en betekenis geven aan het leven’ zelf aan de slag te gaan. Daarnaast is een ander hoofdthema ‘de mens als sociaal wezen met een lichaam en een geest’. Je kunt er op alle leeftijden en op alle tijdstippen mee bezig zijn, in allerlei situaties, samen met andere mensen of alleen.

 

De oude wijsheden uit het Oosten zijn nog steeds van kracht , maar ook onze Nederlandse taal is doorspekt met rake uitdrukkingen, hiervan is gebruik gemaakt.

 

Wat gaf me het zetje om te schrijven over jongeren én het ouder worden? Eigenlijk wil toch ieder mentaal gezond mens een zinvol leven leiden en van betekenis zijn voor een ander?
De aanzet was het van nabij meemaken hoe échte senioren in het leven staan. Mensen die gewend zijn zo lang mogelijk alles zelf te willen regelen en die uiteindelijk toch min of meer genoodzaakt zijn in een verzorgingshuis te gaan wonen. De regelmatige bezoekjes aan senioren, die weinig bezoek ontvangen, werd zeer op prijs gesteld en gaf een vertrouwensband. Ouderen vertellen vaak en veel over hun jeugd en zo ontstond ‘ jong geleerd…..oud gedaan’.

 

Dit boek pretendeert niet de wijsheid in pacht te hebben. Het kan een stimulans zijn voor belangstellenden, mensen die zich bezig houden met het opvoeden van kinderen, functionarissen werkzaam in de kinderopvang. Het kan ook dienst doen als handleiding voor docenten of als studiemateriaal voor leerlingen. Mensen werkzaam in de sociaal-culturele sector of in het welzijnswerk zullen hier ook hun voordeel mee doen. Voor mensen (jong en oud) die beroepshalve met oudere mensen omgaan kan het een eye-opener zijn. Begrip voor ouderen zal zeker in de verzorgende en verplegende beroepen, voor het vrijwilligerswerk en voor mantelzorgers een gunstige uitwerking hebben. Mantelzorgers krijgen misschien nog meer begrip voor hun medemens die zij helpen en dat geldt ook voor mensen die zo nu en dan een ouder familielid of in de omgeving een oude buurtbewoner opzoeken.

 

Wie weet gaan ouders en grootouders anders tegen opvoeden aankijken. Ook al hebben grootouders destijds ruime ervaring opgedaan met de opvoeding van hun eigen kinderen, nu kunnen ze opnieuw stilstaan bij vragen zoals ‘hoe staat het met de jeugd, hoe gedragen ze zich, welke problemen spelen er bij deze groep, wat betekent het voor hún om ouder te worden?

 

Voor mensen die zelf tot de groep ‘ouderen’ behoort valt misschien iets te ontdekken voor eigen gebruik en dat kan heel boeiend zijn. Mensen met negatieve opvattingen ten aanzien van het ouder worden zien dat deze opvattingen omgezet kunnen worden in een positieve kijk op het leven, hetgeen een verrijking betekent voor henzelf en hun omgeving.

 

In vogelvlucht worden een aantal onderwerpen aangestipt en dit zal zeker stof ter overweging en discussie geven. Er zijn tips te ontdekken hoe je met de minder leuke kanten van bijvoorbeeld opvoeden en ouder worden om kunt gaan. Niet alleen de positieve kanten van het leven komen aan bod, ook de negatieve kanten.

 

Bestel hier
€ 32,00