Nieuws

NAH bijeenkomsten Tilburg

Donderdag 10 januari, 14 maart, 18 april, 20 juni 2019

Ontmoetingsmoment voor personen met Niet Aangeboren Hersenletsel

 


De avond start om 19.30 uur voor alle aanwezigen in de Driehoek (Gendringenlaan 179) met koffie en thee. Er is dan de gelegenheid om NAH gerelateerde vragen te stellen en de weg te vinden in het zorgnetwerk bij een medewerker van Siza. Om 20.00 uur gaan de mantelzorgers (onder begeleiding van een professional) in een andere ruimte met elkaar in gesprek. Personen met NAH blijven in de Driehoek. Daar is er mogelijkheid voor ontspanning, maar ook voor het uitwisselen van ervaringen. De avond wordt om 21.30 uur (tot max. 22.00 uur) gezamenlijk afgesloten in de Driehoek.

 

Kijk voor meer informatie over hersenletsel ook eens op: www.gebrokenbrein.nl

 

Tijd:

19.30 - 22.00 uur

 

Locatie:

De Driehoek

Gendringenlaan 179

Tilburg

 

Contactgegevens

Sjef van der Klein, tel: 06-10540678 of via sjefvanderklein@contourdetwern.nl


18 december - Voeding en dementie

Als gast schuift Melissa de Laat aan tafel.

 

Zij heeft als afstudeerproject Groen & Grijs en heeft zich in opdracht van de Brabantse proeftuin verdiept in het onderwerp “het nuttigen van maaltijden door alleenstaande mensen met dementie”.

 

Tijdens deze avond zal zij vertellen op welke wijze goede voeding kan bijdragen aan de levenskwaliteit van mensen met dementie. Een belangrijk thema omdat eten belangrijk is voor het welzijn van iedereen en in het bijzonder van mensen met geheugenproblemen. Of, zoals anders gezegd, “laten we niet vergeten te eten”.

 

Uiteraard is er na de pauze volop ruimte om in discussie te gaan met de gastspreker, uw eigen ervaringen te delen en vragen te stellen.

 

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust.

 

Om 19:30 uur gaat het café open. Het programma start om 20:00 uur. 21:30 uur einde programma. Het café sluit uiterlijk om 22:00 uur.

 

Graag heten we u allen van harte welkom! Toegang is gratis.

 

Tijd
19.30 - 21:30 uur

 

Locatie
De Coppele
Prunusstraat 67-69
5061 AS Oisterwijk
Contactgegevens
Mevr. Jeanne Verberk
telefoon: 013 5284571
e-mail: j.verberk@ziggo.nl


7 Daagse training: ‘Mijn ervaringsverhaal’ voor naastbetrokkenen van mensen met NAH.

 

Het Zorgnetwerk Midden Brabant en Renske Mol Training en ontwikkeling, verzorgen een training aan mensen die nauw betrokken zijn bij het leven van iemand met een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).

 

In deze training leer je om je ervaringsverhaal als naastbetrokkene aan elkaar en anderen te vertellen en te presenteren. Een verhaal waaruit blijkt hoe het leven is veranderd maar ook hoe je weer opnieuw invulling, zin en betekenis aan het leven hebt gegeven.

 

De training gaat in januari van start

 

Lees meer


5 - 15 november - Week van de mantelzorg

 

Van 5 t/m 15 november is de Week van de mantelzorg met diverse bijeenkomsten zoals een verwenochtend, creatieve dans, theater, gezellig samen eten en een filmavond.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Adviespunt ContourdeTwern 013 549 86 46 of adviespunt@contourdetwern.nl

 

Lees meer


Dag van de Mantelzorg 2018


Wie verras jij met een gratis kaartje?

 

We willen zoveel mogelijk mantelzorgers verrassen met een kaartje op 10 november (Dag van de Mantelzorg). Hiervoor hebben we in samenwerking met Greetz de landelijke actie 'Wie verras jij met een gratis kaartje?' opgezet.

 

Hoe kun je helpen?
Samen met jullie willen we van deze actie een groot succes maken. Doe mee en plaats een banner met de actie in jouw nieuwsbrief of op de website! De actie is al live, dus je kunt gelijk aan de slag.

 

Lees meer


14 November inloopbijeenkomst voor mantelzorgers van mensen met Parkinson

 

Parkinson of een parkinsonisme heb je niet alleen. De ziekte drukt een stempel op degene die de diagnose krijgt, maar zeker ook op zijn of haar omgeving.

 

Eerst gaat het vaak nog alleen om praktische zaken, zoals het regelen van het halfjaarlijkse bezoek aan de neuroloog of het vinden van geschikte fysiotherapie. Na een aantal jaren komen er echte zorgtaken bij, die vaak steeds zwaarder worden. Al deze veranderingen, veranderen ook de relatie tussen mensen. Het wordt een relatie van patiënt en mantelzorger.
Tijdens deze inloop is er ruimte voor het uitwisselen van persoonlijke ervaringen. Willeke Sloot, mantelzorgconsulent van ContourdeTwern, zal het gesprek begeleiden.

 

Voor wie?
Mantelzorgers, familieleden en andere betrokkenen die een naaste hebben met Parkinson.

 

Waar?
Wijkcentrum Koningshaven, Kruisvaardersstraat 32, 5021 BE Tilburg

 

Wanneer?
Woensdagavond 14 november van 19.15 tot 21.15 uur. De koffie en thee staat klaar vanaf 19.00 uur.

 

Aanmelden:
Omdat we graag weten hoeveel koffie er klaar moet staan, vinden wij het prettig als u zich aanmeldt. Neem contact op met Willeke Sloot via 06 – 34 62 30 64 of willekesloot@contourdetwern.nl. Zij kan ook uw eventuele vragen beantwoorden.


‘We moeten de zorg in Nederland hervormen naar familiezorg’

 

Anjet van Dijken is onder meer bekend als schrijfster van het Brussenboek, dat ingaat op hoe het voor broers en zussen is om op te groeien in een zorgintensief gezin. Als ervaringsdeskundige en expert heeft ze veel ideeën over wat er in de zorg in Nederland beter kan. Daarom is ze als adviseur betrokken bij ons project ‘Me-We’ dat zich richt op het verbeteren van het welbevinden van jonge mantelzorgers.

 

Lees het volledige stuk op www.vilans.nl


9 November - Dag van de mantelzorg

 

Mantelzorg is niet altijd een gemakkelijke taak. Daarom organiseert ContourdeTwern – in opdracht van gemeente Goirle – de Dag van de Mantelzorg, speciaal voor alle mantelzorgers in Goirle en Riel.

 

Op 9 november bent u als mantelzorger van harte welkom in Gasterij De Commanderie (Rielseweg 861, Riel). U kunt tijdens deze middag ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers, maar vooral ook in ongedwongen sfeer ontspannen. De Dag van de Mantelzorg is alléén bedoeld voor mantelzorgers.

 

Het programma

 

Om u te ondersteunen in uw mantelzorgtaken presenteren wij op 9 november de Goôlse Gids, de nieuwe sociale kaart van Goirle en Riel. Daarna gaan we graag met u in gesprek over wat u nodig heeft om uw taak als mantelzorger vol te houden. Ook kunt u genieten van een muzikale voorstelling door de Leediez en serveren we een heerlijk diner.

 

Deelname is gratis. Inloop vanaf 13.00 uur.

 

Aanmelden is verplicht, uiterlijk 28 oktober a.s. via telefoonnummer 013-5349191 of infogoirle@contourdetwern.nl. We vernemen graag het aantal personen en eventuele dieetwensen. Heeft u vervoer of opvang nodig? Laat het ons weten, dan proberen we dit te organiseren.


4 oktober Symposium
Laaggeletterdheid in de huisartsenpraktijk

 

Een derde van de Nederlanders is laaggeletterd en 48 % heeft moeite met de eigen regie over gezondheid, ziekte en zorg. De huisartsenpraktijk is laagdrempelig, maar mensen durven niet goed te zeggen als ze iets niet begrijpen.

 

Laaggeletterde patiënten missen vaker afspraken, begrijpen minder van uitleg en instructie en nemen vaker hun medicijnen verkeerd in. Daardoor is uw zorg soms minder goed op maat dan u zou willen.

 

Als doktersassistent, huisarts en praktijkondersteuner kunt u een verschil maken door laaggeletterdheid te herkennen en uw communicatie en praktijkinrichting hierop af te stemmen.

 

Als interculturele zorgconsulenten hebben wij hier dagelijks mee te maken Samen met stichting Lezen & Schrijven regio Drechtsteden organiseren wij op 4 oktober aanstaande een praktische scholing voor medewerkers van huisartsenpraktijken en andere geïnteresseerden. Accreditatie is aangevraagd voor huisartsen, (GAIA), praktijkondersteuners ( V&VN , NVvPO) en doktersassistenten. (KABIZ -NVDA)

 

Aan deze scholing zijn GEEN kosten verbonden. U bent van harte welkom op deze leerzame avond.

 

Locatie
Het Stadskantoor Spuiboulevard 300 3311 GR Dordrecht

 

Aanmelding
Aanmelden kan via de mail info@azc-dordrecht.nl.

 

Programma

 

17.30
Inloop met soep en broodjes & READER

18.00
Welkom door Dr. Hogewoning huisarts en projectleider interculturele zorgconsulenten

18.10
Lage taalvaardigheden in de dagelijkse praktijk; Jan Koopmans, Taalregisseur en docent bij de stichting lezen en schrijven

18.30
Lage taalvaardigheden in de huisartsenpraktijk; Ine Bertens, Coördinator zorgconsulenten en docent verpleegkunde

19.30
Pauze

19.50
Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk met een trainingacteur

21.15
Vragen en evaluatie

21.30
Afsluiting

 

Meer informatie
Ine Bertens 06 23 18 57 29


Alzheimer Café dinsdag 16 oktober 2018

“Rolverandering van familie en mantelzorgers bij dementie”

 

Ellen Willemse is 16 oktober onze gastspreker. Zij werkt bij de vrijwilligersorganisatie van Contour de Twern. Het onderwerp waarover zij op 16 oktober gaat vertellen is de rolverandering van familie en mantelzorgers bij de ziekte dementie. Als iemand de ziekte van dementie krijgt kun je zien dat de regie houden over het eigen leven soms moeizaam gaat. Daarbij zie je dat familie / mantelzorgers hierin gaan ondersteunen en / of de regie overnemen. Dat is natuurlijk mooi maar het is niet altijd een makkelijke rol. 

 

Deze avond zal worden gesproken over de wijze waarop deze rolverandering kan worden opgepakt. Wat betekent het voor familie en mantelzorgers om een andere rol dan die je gewend was te vervullen tegenover de persoon met dementie.

 

Uiteraard is er na de pauze volop ruimte om in discussie te gaan met de gastspreker, uw eigen ervaringen te delen en vragen te stellen.

 

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom! Toegang is gratis.

 

Inloop vanaf 19.30 uur. Programma van 20.00-22.00 in De Coppele, Prunusstraat 69 Oisterwijk. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

Meer informatie
Jeanne Verberk. Tel: 013-5284571.
E-mail j.verberk@ziggo.nl

Saar aan Huis en thuiszorg slaan handen ineen

 

Saar aan Huis’, organisatie voor aanvullende mantelzorg, gaat met verschillende thuiszorgorganisaties in het land samenwerken. Doel is ouderen die thuis wonen nog beter te ondersteunen.

 

De thuiszorg levert medische hulp, Saar aan Huis biedt ouderen allerlei andere vormen van ondersteuning zoals licht huishoudelijk werk, gezamenlijk koken, persoonlijke verzorging en begeleiding bij doktersbezoek.

 

Saar aan Huis, dat met 24 vestigingen door heel Nederland is vertegenwoordigd, werkt nu samen met zes grote thuiszorgorganisaties: Espria (Midden en Noord-Nederland), Amstelring (Randstad), Thebe (Midden-Brabant), Florence (Den Haag e.o.) Leef3.nu (Amersfoort e.o.) en Zorgstroom (Zeeland). Sabine Blom van Assendelft: ‘Deze organisaties wijzen hun leden op de mogelijkheden die Saar aan Huis biedt om ze te ondersteunen waardoor ze prettiger zelfstandig kunnen blijven wonen. We bieden niet alleen de oudere zelf ondersteuning aan, maar kunnen ook hun mantelzorgers ontlasten. Bijvoorbeeld door wekelijks een middag voor een demente partner te zorgen waardoor de echtgenoot of echtgenote wat voor zichzelf kan doen.’

 

Door de nieuwe vormen van samenwerking zullen meer ouderen thuis ondersteuning ontvangen. Dat is nodig om mensen op een prettige manier langer thuis te kunnen laten wonen.

 

Sabine Blom van Assendelft heeft de afgelopen vijf jaar de vraag naar zorg sterk zien veranderen. ‘Er zijn te weinig mensen en personeel is door de enorme werkdruk overbelast. De overheid legt alles bij de gemeenten neer die deze enorme problemen niet kunnen oplossen. De ouderen worden de dupe, mantelzorgers kunnen het niet meer aan. Door meer samen te werken, bijvoorbeeld ook met een aantal zorgverzekeraars, kunnen we de mensen beter helpen. Dat is ons doel.’

 

www.saaraanhuis.nl


De mannen lijken op elkaar en ze zijn overal, met hun gevoel voor decorumverlies

 

Volkskrantverslaggever Toine Heijmans schrijft wekelijks over zijn vader, die alzheimer heeft.

 

Herkenbaar hoor, de mannen. Altijd mannen terwijl er ook vrouwen moeten zijn. Die zijn er trouwens wel, maar ze ondersteunen hun mannen. Anders vallen ze om.

Artsen herken ik aan hun haast, agenten aan hun blik, de vrienden van dr. Alzheimer herken ik aan hun voorovergebogen lichaam, alsof de hersenen topzwaar zijn (terwijl ze alleen maar lichter worden). Het sloffen over de grond, de kleine pasjes, uitgestelde bewegingen. Ingepakt in traagheid gaan ze, de linkerarm stevig in die van de dr. gestoken, de rechterarm in die van hun vrouw.

 

Zit op het terras van een hotel dat voordelige weekenden verkoopt, all-in, all you can eat, ver verwijderd van mijn vader maar zo komt ie toch weer dichtbij geschuifeld. Iedereen is anders, maar de mannen lijken op elkaar en ze zijn overal, met hun gevoel voor decorumverlies. Een ervan is onderweg naar mijn tafel en zijn vrouw stelt hem tijdens die reis van honderd lange meters continu gerust. Ga daar maar zitten. Daar gaan we eten. Ja, daar naast die meneer. Dat is geen probleem. Daar is een plekje vrij. Ga daar maar zitten. Daar gaan we eten. Ja, naast die meneer. Dat is geen probleem.

 

Herkenbaar hoor, de vrouwen. Volgens de etymologie is het woord mantelzorger pas ontstaan in 1997, en helaas is het nog steeds niet afgeschaft. Dienstbode lijkt me een doeltreffend synoniem, of non-profit medical director: de vrouwen van de mannen zijn ongevraagd alsnog fulltime in de verpleging terechtgekomen. En nul te declareren uren.

 

Het duurde een jaar of drie voordat ik mijn vader herkende als één van de mannen die zich zo bewegen door het laatste restje van hun leven. Er is veel camouflagegedrag. Ook bij zijn zoon. De ziekte wordt zo lang mogelijk uitgesteld, wat het nadenken erover beperkt. Handiger is het bij de dag te leven. Het is dezelfde hoop als die op de intensive care: altijd een kans op wonderbaarlijke genezing. Alleen de dr. weet zeker dat het niet zo is, en strooit grijnzend met momentjes. Momentje helderheid. Momentje onverwachte grappen. Momentje herinnering aan iets belangrijks. Net genoeg om niet aan de toekomst te denken, of aan de afwezigheid ervan.

 

De man heeft de stoel naast mij gevonden en begint met eten, geconcentreerd, er is even niets anders dan dit. Mijn vader eet ook zo. Dit is niet het gedrag van een kind, zoals ze weleens zeggen. De romantische verklaring: ouderen die samen met dr. Alzheimer weer kind worden, terug naar wat ze waren, een kern misschien. Maar kinderen opereren anders. Wat mist is de verwondering. Eenmaal aan de wandel met de dr., hebben de mannen alles wel zo’n beetje gezien. De dr. legt zwachtels om de werkelijkheid, beperkt hun zicht, terwijl dat van een kind alleen maar ruimer wordt. De mannen worden niet kinds, ze worden oud en almaar zieker.

 

Nu zie ik overal mannen het terras op schuifelen. Ik zie ze in het museum, op straat, in de tram, een heel land vol mannen.

 

Sta op en loop de hoteltuin in, wil mijn vader bellen maar durf het niet.

 

Bron de Volkskrant: Toine Heijmans


'New Kid on the Block'

Family Nursing Initiatives in the Netherlands

 

The first Family Nursing initiative in the Netherlands was launched in 2015. The research group Nursing Diagnostics of the Hanze University of Applied Sciences in Groningen (the Netherlands) was granted 50,000 Euros by the Centre of Expertise Healthy Ageing (CoE-HA).

 

The CoE-HA defines an innovation lab (I-lab) as a network of organizations focused on practice, research, education, and entrepreneurship, aimed at open innovation and co-creation in “solving” problems in society.

 

The I-lab Family Care established at the Hanze University of Applied Sciences focuses on the impact on society related to extensive changes in the Dutch health care system. Due to these changes, there is an increasing emphasis on the patients’ and families’ own responsibility for health. Families are increasingly expected to participate in the care of their family member. This caregiving role can be very demanding and potentially has a great impact on the life and well-being of these families. Family relationships may change dramatically as a result of caregiving.

 

Read the full article


Vernieuwen in de zorg: Werk in uitvoering

 

Toon van Mierlo, Klaartje van Montfort en Ad van Oorschot hebben bij de Amarant Groep, zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, nauw samengewerkt bij het versterken van de cliëntmedezeggenschap en het introduceren van de gedachte dat het zorgsysteem van cliënt, naasten en professionals de basis vormt voor het realiseren van de beste zorg.

 

Graag brengen wij u het bijgevoegde artikel Vernieuwen in de zorg: werk in uitvoering onder de aandacht. Het artikel beschrijft op welke wijze zorgorganisaties zichzelf kunnen vernieuwen en tegelijkertijd de zorg kunnen verbeteren door nadrukkelijk de samenwerking met cliënten en hun naasten te zoeken.

 

Lees het artikel


'Ik maak me zorgen om de zorg'

 

In het Brabants Dagblad schrijven lezers een verhaal of column over wat hen bezighoudt. Deze keer Jan Cools uit Hilvarenbeek.

 

Lees het artikel


26 september 2018 Symposium Mantelzorg

 

Mantelzorg overkomt je, maar hoe je ermee omgaat bepaal je zelf! Maar hoe houd je als mantelzorger zelf de regie? En wat is je rol en verantwoordelijkheid als professional?
Kun jij de mantelzorger helpen de eigen regie te voeren?

 

We bieden 5 workshops, geleid door professionals en mantelzorgers, waarin we debatteren, inspireren en laten beleven. Dilemma’s en gevoelige kwesties gaan we niet uit de weg.

 

Het symposium wordt georganiseerd door de BRIZ, PGraad, BUS, Surplus en Zet.

 

Het symposium richt zich op professionals in zorg en welzijn, DVG-netwerken, gemeenten, werkgevers en belangenbehartigers. Ook verwelkomen we graag mantelzorgers die het verschil (willen) maken voor andere mantelzorgers.

 

Deelname is €65,00 – inschrijven kan hier.

 

Meer informatie


3 Oktober cursus Transculturele Familiezorg Thuis

 

Zorgt u voor een zieke of oudere of wilt u gewoon meer leren over zorgen voor familie? Voor Berbers sprekende vrouwen organiseren we vanaf woensdag 3 oktober de cursus Transculturele Familiezorg Thuis.

 

De cursus wordt gegeven door wijkverpleegster Ine Bertens, samen met zorgconsulente Karima Ben Mohand. Ine geeft de les in het Nederlands met veel plaatjes, filmpjes, voorbeelden en zo en Karima vertaald alles in het Berbers.

 

Meer informatie


Zorgt u voor een ander? Bent u mantelzorger?

 

Meldt u aan voor de cursus: Samen zorgen thuis

 

U zorgt voor een ander die belangrijk voor u is. Dit maakt u mantelzorger. Uw zorg voor die ander is belangrijk. Soms loopt de druk door extra taken en bezorgdheid (tijdelijk) op. Daarom organiseren ContourdeTwern en het Expertisecentrum Familiezorg voor u vier praktische bijeenkomsten.

 

Iedereen die mantelzorger is en in de gemeente Tilburg woont, kan zich opgeven. U kunt ook samen komen met een familielid of vriend(in) die samen met u voor uw partner, kind, familielid of kennis zorgt.

 

De cursus van 4 bijeenkomsten is gratis en staat gepland op 1, 8, 22 en 29 oktober van 13.30 tot 15.30 uur MFA de Symfonie (Eilenbergstraat 250, 5011 EC Tilburg). Tijdens de cursus is veel ruimte voor interactie. De onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.:

 

  • Hoe voorkom ik dat ik overbelast raak?
  • Zorg delen met anderen en loslaten van zorg.
  • Wat betekent het voor uzelf om een partner, kind of ouder te hebben die ziek is.

 

Interesse?
Meld u dan aan voor 25 september. Om u aan te melden of een vraag te stellen, neem contact op met het Adviespunt van ContourdeTwern 013 549 86 46.

 

Meer informatie


Succesvolle masterclass Familiezorg

 

Op 31 mei vond de masterclass Familiezorg plaats. De vele belangstellenden die hierop afkwamen, waren erg enthousiast. Klaartje van Montfoort en Marie Louise Luttik gingen in hun presentatie in op de methode Familiezorg en gaven een aantal eerste handvatten. Zo maakten de deelnemers heel praktisch kennis met dit onderwerp.

 

 

De masterclass was georganiseerd door de Hanzehogeschool Groningen en het Wenckebach instituut.

 

Heeft u de masterclass gemist en wilt u meer weten over Familiezorg? Meld u dan aan voor de
introductiemodule Familiezorg (november 2018) of voor het verdiepingstraject Familiezorg (voorjaar 2019).

 

De tweede masterclass vindt plaats op 26 september met als onderwerp: Gendersensitieve zorg.


Beleidsplan Expertisecentrum Familiezorg 2018 – 2022

 

Het Expertisecentrum Familiezorg kiest voor een beeldende en creatieve vorm om haar beleidsplan te presenteren. Beleid is tenslotte niks meer en niks minder dan het aangeven van de richting en de middelen waarmee organisatiedoelen gerealiseerd gaan worden. Op deze landkaart ziet u onze route. Wij gaan op pad met de woorden van Gandhi in ons achterhoofd: “Wees de verandering die je in de wereld wilt zien”.

 

Meer informatie vindt u in het Beleidspan.

 


Afsluiting project Familiezorg binnen Amarant

 

In 2016 en 2017 hebben Klaartje van Montfort en Ad van Oorschot bij de Amarant Groep gewerkt om familiezorg onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk medewerkers, cliënten en naasten.

 

Wil je meer weten over deze samenwerking bekijk dan hier het volledige artikel.

 

Hieronder treft u nog meer interessante documenten m.b.t. de samenwerking met Amarant.

 

Artikel Familiezorg 13-06-2017

Evaluatie projectleiderschap familiezorg 05-01-2018

Familiezorg en medezeggenschap

Familiezorg in 10 punten

Hand out Workshop Symposium Medezeggenschap

Handreiking Ons 'n Zorg 30-11-2017

Medezeggenschap en Familiezorg WerkWoord W&D

Nieuwsbrief cliëntmedezeggenschap special over FZ

Over het Waarom en Hoe van Medezeggenschap

Themakaarten Ons 'n Zorg 30-11-2017

Wat is familiezorg

Werken met familiezorg wat betekent dat nou eigenlijk 25-01-2017

Notitieblok KATo


Ons 'n Zorg!?

Amarant Groep


Broers en zussen in en om het ziekenhuis

 

Eerste Praat Klets Doeboek voor 'brussen'

Het steuntje in de rug voor broers en zussen van (chronisch) zieke kinderen!

690.000 kinderen leven in Nederland en Vlaanderen met een (chronische) ziekte. Broers en zussen zijn betrokken bij de zieke maar hebben het zelf ook moeilijk, de ziekte heeft vaak een enorme impact op hun leven..

 

broers_en_zussen_in_en_om_het_ziekenhuis

Broers en zussen willen gezien worden, maar durven veelal niet veel voor zichzelf te vragen. Om hun ouders niet verder te belasten stoppen ze hun gevoelens vaak weg. Dit optimistische en praktische boek geeft die broers en zussen een boost: een duwtje in de rug. Het laat hen aan het woord en is luchtig en met humor geschreven.

Het PRAAT KLETS DOE boek helpt de broers en zussen om te begrijpen wat er gebeurt en om er met anderen over te praten: Hoe het is, voor hen. Met:
• 21 verrassende PRAATvragen, zoals:
- Wat wil je uitvinden om je broer of zus te helpen?
- Hoe wil je het ziekenhuis fijner maken voor jezelf?
• 21 interessante KLETSverhalen om over verder te praten: van oudere broers en zussen en professionals in & om het ziekenhuis vertellen wat zij precies doen.
• 21 keer DOEN: ter afleiding, voor als je je verveelt of om lekker niets te doen.

Kijk het boek in

 

'Alleen luisteren naar wat kinderen willen en nodig hebben is niet genoeg, er moet ook iets mee mee gedáán worden: daarom hebben we dit boek gemaakt.'
Hester Rippen
Directeur Stichting Kind en Ziekenhuis

 

‘Ontzettend mooi boek! Alles komt er in aan bod. Het boek bespreekt het 'zoals het is’. Dit boek moet op zoveel mogelijk plekken in ieder (kinder)ziekenhuis liggen, zodat ouders en kinderen het boek ‘bij toeval' in handen krijgen. '
Els Jonker
Jeugdarts & Ambassadeur Jonge Mantelzorg AJN Jeugdartsen Nederland

 

anjet_van_dijkenMr Anjet van Dijken schreef dit boek voor het Brussen Boost Project van Stichting Kind en Ziekenhuis. Journalist en schrijver Anjet van Dijken (1976) heeft een blinde, verstandelijk gehandicapte broer. Ze schreef het eerste Nederlandse broers- en zussenboek, is co-auteur van de 'Quickscan naar de Ondersteuningsbehoefte van Brussen' van het Nederlands Jeugdinstituut, en initieerde verscheidene online communities zoals de succesvolle Lotje&co brussen op Facebook.

 

Over het boek en filmpjes > Meer info
Over Stichting Kind en Ziekenhuis > Meer info

 

Waarom een boek voor de broers en zussen?

'Om me een beetje op te vrolijken.'– Romy ( 8 jaar)

'Voor tips hoe om te gaan met mijn drukke papa en mama.'– Finn (10 jaar)

 

Brussen Boost Project
De verschijning van dit boek vormt de kick off voor het Brussen Boost Project onder leiding van Stichting Kind en Ziekenhuis: het eerste project waarin broers en zussen van kinderen met een chronische aandoening centraal staan, met in het voorjaar het eerste bijscholingssymposium voor professionals, en dat (op termijn) voor aanpassing zorgt van de criteria voor familie- en kindgerichte zorg. Het project werd mede gefinancierd door Fonds Nuts Ohra - Zorg én Perspectief.

Meer info


Elektronische Leeromgeving Methode Familiezorg

Voor beroepskrachten en zorgorganisaties

Elektronische-Leeromgeving-Methode-Familiezorg

‘Om als professional met families in ernstige zorgsituaties te werken hebben we de Methode Familiezorg ontwikkeld: een wijze van werken die families met langdurige en intensieve zorgsituaties zelfstandig in staat stelt deze zware taak aan te kunnen en vol te houden.’

 

De kracht van de Elektronische Leeromgeving ‘Methode Familiezorg’

Met het doel de leerervaring, het resultaat en het plezier van professionals te vergroten en hen daarnaast in staat te stellen om op de locatie en het tijdstip die voor hen uitkomt te leren, is de Methode Familiezorg vertaald naar een elektronische leeromgeving (ELO). Kennis wordt duurzaam geborgd en kan op een innovatieve wijze worden ontsloten.

 

De ELO is een verrijking van de traditionele wijze van opleiden die efficiëntievoordelen oplevert voor de organisatie. Vaardigheden, attitude en kennis worden overgedragen en eigen gemaakt middels tekst, literatuur, afbeeldingen, animaties, fragmenten en oefeningen. De ELO ondersteunt het gehele leerproces van cursisten én trainers zodat bij bijeenkomsten dieper op casuïstiek kan worden ingegaan. De expertise en kracht van de professional wordt hierdoor optimaal benut.

Wat zijn de onderdelen van de cursus?
De Methode Familiezorg bestaat uit onderstaande onderdelen. Daarnaast wordt een voor– en nameting aangeboden om inzicht te verkrijgen in de leerresultaten

Kennismaken met het begrip familiezorg:

Wat betekent het om te werken met families in intensieve en langdurige zorgsituaties?

Grondslagen:

De basis van de Methode Familiezorg begint bij een twaalftal, specifieke grondslagen. Deze grondslagen zijn de kernwaarden die het fundament vormen in het omgaan met zorgvrager en familie.

Zorgtriade:

De samenwerking tussen zorgvrager, familie en professional.

Vraagverheldering:

De vraagverheldering heeft tot doel inzicht te creëren met wie de familie moet samenwerken en/of onderhandelen en welke houdingsaspecten daarbij horen.

Hechting:

Over het interactieproces tussen een kind en zijn of haar opvoeders dat leidt tot een duurzame affectieve relatie, een gezonde identiteitsvorming en het normaal dagelijks functioneren.

Zondebok:

“Een zondebok wordt op oneerlijke wijze gedwongen om verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de lasten of de vergrijpen van een ander” (Nagy & Krasner, 1994). Een zondebok ontstaat binnen een gezin waar grote spanningen heersen.

Rolomkering:

Over het afschuiven van ouderlijke verantwoordelijkheden naar de kinderen toe.

Het familiegesprek:

Om de juiste hulp en ondersteuning in een familiesysteem te activeren is communicatie nodig. Familiecommunicatie is essentieel om onderlinge verhoudingen en omgang tussen familieleden te bevorderen. Hoe kun je als professional het familiegesprek in de praktijk brengen?


Benieuwd naar de mogelijkheden?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Klaartje van Montfort via 06 - 23 36 86 90 of een mail sturen naar kvanmontfort@exfam.nl