Nieuws

Saar aan Huis en thuiszorg slaan handen ineen

 

Saar aan Huis’, organisatie voor aanvullende mantelzorg, gaat met verschillende thuiszorgorganisaties in het land samenwerken. Doel is ouderen die thuis wonen nog beter te ondersteunen.

 

De thuiszorg levert medische hulp, Saar aan Huis biedt ouderen allerlei andere vormen van ondersteuning zoals licht huishoudelijk werk, gezamenlijk koken, persoonlijke verzorging en begeleiding bij doktersbezoek.

 

Saar aan Huis, dat met 24 vestigingen door heel Nederland is vertegenwoordigd, werkt nu samen met zes grote thuiszorgorganisaties: Espria (Midden en Noord-Nederland), Amstelring (Randstad), Thebe (Midden-Brabant), Florence (Den Haag e.o.) Leef3.nu (Amersfoort e.o.) en Zorgstroom (Zeeland). Sabine Blom van Assendelft: ‘Deze organisaties wijzen hun leden op de mogelijkheden die Saar aan Huis biedt om ze te ondersteunen waardoor ze prettiger zelfstandig kunnen blijven wonen. We bieden niet alleen de oudere zelf ondersteuning aan, maar kunnen ook hun mantelzorgers ontlasten. Bijvoorbeeld door wekelijks een middag voor een demente partner te zorgen waardoor de echtgenoot of echtgenote wat voor zichzelf kan doen.’

 

Door de nieuwe vormen van samenwerking zullen meer ouderen thuis ondersteuning ontvangen. Dat is nodig om mensen op een prettige manier langer thuis te kunnen laten wonen.

 

Sabine Blom van Assendelft heeft de afgelopen vijf jaar de vraag naar zorg sterk zien veranderen. ‘Er zijn te weinig mensen en personeel is door de enorme werkdruk overbelast. De overheid legt alles bij de gemeenten neer die deze enorme problemen niet kunnen oplossen. De ouderen worden de dupe, mantelzorgers kunnen het niet meer aan. Door meer samen te werken, bijvoorbeeld ook met een aantal zorgverzekeraars, kunnen we de mensen beter helpen. Dat is ons doel.’

 

www.saaraanhuis.nl


De mannen lijken op elkaar en ze zijn overal, met hun gevoel voor decorumverlies

 

Volkskrantverslaggever Toine Heijmans schrijft wekelijks over zijn vader, die alzheimer heeft.

 

Herkenbaar hoor, de mannen. Altijd mannen terwijl er ook vrouwen moeten zijn. Die zijn er trouwens wel, maar ze ondersteunen hun mannen. Anders vallen ze om.

Artsen herken ik aan hun haast, agenten aan hun blik, de vrienden van dr. Alzheimer herken ik aan hun voorovergebogen lichaam, alsof de hersenen topzwaar zijn (terwijl ze alleen maar lichter worden). Het sloffen over de grond, de kleine pasjes, uitgestelde bewegingen. Ingepakt in traagheid gaan ze, de linkerarm stevig in die van de dr. gestoken, de rechterarm in die van hun vrouw.

 

Zit op het terras van een hotel dat voordelige weekenden verkoopt, all-in, all you can eat, ver verwijderd van mijn vader maar zo komt ie toch weer dichtbij geschuifeld. Iedereen is anders, maar de mannen lijken op elkaar en ze zijn overal, met hun gevoel voor decorumverlies. Een ervan is onderweg naar mijn tafel en zijn vrouw stelt hem tijdens die reis van honderd lange meters continu gerust. Ga daar maar zitten. Daar gaan we eten. Ja, daar naast die meneer. Dat is geen probleem. Daar is een plekje vrij. Ga daar maar zitten. Daar gaan we eten. Ja, naast die meneer. Dat is geen probleem.

 

Herkenbaar hoor, de vrouwen. Volgens de etymologie is het woord mantelzorger pas ontstaan in 1997, en helaas is het nog steeds niet afgeschaft. Dienstbode lijkt me een doeltreffend synoniem, of non-profit medical director: de vrouwen van de mannen zijn ongevraagd alsnog fulltime in de verpleging terechtgekomen. En nul te declareren uren.

 

Het duurde een jaar of drie voordat ik mijn vader herkende als één van de mannen die zich zo bewegen door het laatste restje van hun leven. Er is veel camouflagegedrag. Ook bij zijn zoon. De ziekte wordt zo lang mogelijk uitgesteld, wat het nadenken erover beperkt. Handiger is het bij de dag te leven. Het is dezelfde hoop als die op de intensive care: altijd een kans op wonderbaarlijke genezing. Alleen de dr. weet zeker dat het niet zo is, en strooit grijnzend met momentjes. Momentje helderheid. Momentje onverwachte grappen. Momentje herinnering aan iets belangrijks. Net genoeg om niet aan de toekomst te denken, of aan de afwezigheid ervan.

 

De man heeft de stoel naast mij gevonden en begint met eten, geconcentreerd, er is even niets anders dan dit. Mijn vader eet ook zo. Dit is niet het gedrag van een kind, zoals ze weleens zeggen. De romantische verklaring: ouderen die samen met dr. Alzheimer weer kind worden, terug naar wat ze waren, een kern misschien. Maar kinderen opereren anders. Wat mist is de verwondering. Eenmaal aan de wandel met de dr., hebben de mannen alles wel zo’n beetje gezien. De dr. legt zwachtels om de werkelijkheid, beperkt hun zicht, terwijl dat van een kind alleen maar ruimer wordt. De mannen worden niet kinds, ze worden oud en almaar zieker.

 

Nu zie ik overal mannen het terras op schuifelen. Ik zie ze in het museum, op straat, in de tram, een heel land vol mannen.

 

Sta op en loop de hoteltuin in, wil mijn vader bellen maar durf het niet.

 

Bron de Volkskrant: Toine Heijmans


'New Kid on the Block'

Family Nursing Initiatives in the Netherlands

 

The first Family Nursing initiative in the Netherlands was launched in 2015. The research group Nursing Diagnostics of the Hanze University of Applied Sciences in Groningen (the Netherlands) was granted 50,000 Euros by the Centre of Expertise Healthy Ageing (CoE-HA).

 

The CoE-HA defines an innovation lab (I-lab) as a network of organizations focused on practice, research, education, and entrepreneurship, aimed at open innovation and co-creation in “solving” problems in society.

 

The I-lab Family Care established at the Hanze University of Applied Sciences focuses on the impact on society related to extensive changes in the Dutch health care system. Due to these changes, there is an increasing emphasis on the patients’ and families’ own responsibility for health. Families are increasingly expected to participate in the care of their family member. This caregiving role can be very demanding and potentially has a great impact on the life and well-being of these families. Family relationships may change dramatically as a result of caregiving.

 

Read the full article


Vernieuwen in de zorg: Werk in uitvoering

 

Toon van Mierlo, Klaartje van Montfort en Ad van Oorschot hebben bij de Amarant Groep, zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, nauw samengewerkt bij het versterken van de cliëntmedezeggenschap en het introduceren van de gedachte dat het zorgsysteem van cliënt, naasten en professionals de basis vormt voor het realiseren van de beste zorg.

 

Graag brengen wij u het bijgevoegde artikel Vernieuwen in de zorg: werk in uitvoering onder de aandacht. Het artikel beschrijft op welke wijze zorgorganisaties zichzelf kunnen vernieuwen en tegelijkertijd de zorg kunnen verbeteren door nadrukkelijk de samenwerking met cliënten en hun naasten te zoeken.

 

Lees het artikel


'Ik maak me zorgen om de zorg'

 

In het Brabants Dagblad schrijven lezers een verhaal of column over wat hen bezighoudt. Deze keer Jan Cools uit Hilvarenbeek.

 

Lees het artikel


26 september 2018 Symposium Mantelzorg

 

Mantelzorg overkomt je, maar hoe je ermee omgaat bepaal je zelf! Maar hoe houd je als mantelzorger zelf de regie? En wat is je rol en verantwoordelijkheid als professional?
Kun jij de mantelzorger helpen de eigen regie te voeren?

 

We bieden 5 workshops, geleid door professionals en mantelzorgers, waarin we debatteren, inspireren en laten beleven. Dilemma’s en gevoelige kwesties gaan we niet uit de weg.

 

Het symposium wordt georganiseerd door de BRIZ, PGraad, BUS, Surplus en Zet.

 

Het symposium richt zich op professionals in zorg en welzijn, DVG-netwerken, gemeenten, werkgevers en belangenbehartigers. Ook verwelkomen we graag mantelzorgers die het verschil (willen) maken voor andere mantelzorgers.

 

Deelname is €65,00 – inschrijven kan hier.

 

Meer informatie


3 Oktober cursus Transculturele Familiezorg Thuis

 

Zorgt u voor een zieke of oudere of wilt u gewoon meer leren over zorgen voor familie? Voor Berbers sprekende vrouwen organiseren we vanaf woensdag 3 oktober de cursus Transculturele Familiezorg Thuis.

 

De cursus wordt gegeven door wijkverpleegster Ine Bertens, samen met zorgconsulente Karima Ben Mohand. Ine geeft de les in het Nederlands met veel plaatjes, filmpjes, voorbeelden en zo en Karima vertaald alles in het Berbers.

 

Meer informatie


Zorgt u voor een ander? Bent u mantelzorger?

 

Meldt u aan voor de cursus: Samen zorgen thuis

 

U zorgt voor een ander die belangrijk voor u is. Dit maakt u mantelzorger. Uw zorg voor die ander is belangrijk. Soms loopt de druk door extra taken en bezorgdheid (tijdelijk) op. Daarom organiseren ContourdeTwern en het Expertisecentrum Familiezorg voor u vier praktische bijeenkomsten.

 

Iedereen die mantelzorger is en in de gemeente Tilburg woont, kan zich opgeven. U kunt ook samen komen met een familielid of vriend(in) die samen met u voor uw partner, kind, familielid of kennis zorgt.

 

De cursus van 4 bijeenkomsten is gratis en staat gepland op 1, 8, 22 en 29 oktober van 13.30 tot 15.30 uur MFA de Symfonie (Eilenbergstraat 250, 5011 EC Tilburg). Tijdens de cursus is veel ruimte voor interactie. De onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.:

 

  • Hoe voorkom ik dat ik overbelast raak?
  • Zorg delen met anderen en loslaten van zorg.
  • Wat betekent het voor uzelf om een partner, kind of ouder te hebben die ziek is.

 

Interesse?
Meld u dan aan voor 25 september. Om u aan te melden of een vraag te stellen, neem contact op met het Adviespunt van ContourdeTwern 013 549 86 46.

 

Meer informatie


Succesvolle masterclass Familiezorg

 

Op 31 mei vond de masterclass Familiezorg plaats. De vele belangstellenden die hierop afkwamen, waren erg enthousiast. Klaartje van Montfoort en Marie Louise Luttik gingen in hun presentatie in op de methode Familiezorg en gaven een aantal eerste handvatten. Zo maakten de deelnemers heel praktisch kennis met dit onderwerp.

 

 

De masterclass was georganiseerd door de Hanzehogeschool Groningen en het Wenckebach instituut.

 

Heeft u de masterclass gemist en wilt u meer weten over Familiezorg? Meld u dan aan voor de
introductiemodule Familiezorg (november 2018) of voor het verdiepingstraject Familiezorg (voorjaar 2019).

 

De tweede masterclass vindt plaats op 26 september met als onderwerp: Gendersensitieve zorg.


Beleidsplan Expertisecentrum Familiezorg 2018 – 2022

 

Het Expertisecentrum Familiezorg kiest voor een beeldende en creatieve vorm om haar beleidsplan te presenteren. Beleid is tenslotte niks meer en niks minder dan het aangeven van de richting en de middelen waarmee organisatiedoelen gerealiseerd gaan worden. Op deze landkaart ziet u onze route. Wij gaan op pad met de woorden van Gandhi in ons achterhoofd: “Wees de verandering die je in de wereld wilt zien”.

 

Meer informatie vindt u in het Beleidspan.

 


Afsluiting project Familiezorg binnen Amarant

 

In 2016 en 2017 hebben Klaartje van Montfort en Ad van Oorschot bij de Amarant Groep gewerkt om familiezorg onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk medewerkers, cliënten en naasten.

 

Wil je meer weten over deze samenwerking bekijk dan hier het volledige artikel.

 

Hieronder treft u nog meer interessante documenten m.b.t. de samenwerking met Amarant.

 

Artikel Familiezorg 13-06-2017

Evaluatie projectleiderschap familiezorg 05-01-2018

Familiezorg en medezeggenschap

Familiezorg in 10 punten

Hand out Workshop Symposium Medezeggenschap

Handreiking Ons 'n Zorg 30-11-2017

Medezeggenschap en Familiezorg WerkWoord W&D

Nieuwsbrief cliëntmedezeggenschap special over FZ

Over het Waarom en Hoe van Medezeggenschap

Themakaarten Ons 'n Zorg 30-11-2017

Wat is familiezorg

Werken met familiezorg wat betekent dat nou eigenlijk 25-01-2017

Notitieblok KATo


Ons 'n Zorg!?

Amarant Groep


Broers en zussen in en om het ziekenhuis

 

Eerste Praat Klets Doeboek voor 'brussen'

Het steuntje in de rug voor broers en zussen van (chronisch) zieke kinderen!

690.000 kinderen leven in Nederland en Vlaanderen met een (chronische) ziekte. Broers en zussen zijn betrokken bij de zieke maar hebben het zelf ook moeilijk, de ziekte heeft vaak een enorme impact op hun leven..

 

broers_en_zussen_in_en_om_het_ziekenhuis

Broers en zussen willen gezien worden, maar durven veelal niet veel voor zichzelf te vragen. Om hun ouders niet verder te belasten stoppen ze hun gevoelens vaak weg. Dit optimistische en praktische boek geeft die broers en zussen een boost: een duwtje in de rug. Het laat hen aan het woord en is luchtig en met humor geschreven.

Het PRAAT KLETS DOE boek helpt de broers en zussen om te begrijpen wat er gebeurt en om er met anderen over te praten: Hoe het is, voor hen. Met:
• 21 verrassende PRAATvragen, zoals:
- Wat wil je uitvinden om je broer of zus te helpen?
- Hoe wil je het ziekenhuis fijner maken voor jezelf?
• 21 interessante KLETSverhalen om over verder te praten: van oudere broers en zussen en professionals in & om het ziekenhuis vertellen wat zij precies doen.
• 21 keer DOEN: ter afleiding, voor als je je verveelt of om lekker niets te doen.

Kijk het boek in

 

'Alleen luisteren naar wat kinderen willen en nodig hebben is niet genoeg, er moet ook iets mee mee gedáán worden: daarom hebben we dit boek gemaakt.'
Hester Rippen
Directeur Stichting Kind en Ziekenhuis

 

‘Ontzettend mooi boek! Alles komt er in aan bod. Het boek bespreekt het 'zoals het is’. Dit boek moet op zoveel mogelijk plekken in ieder (kinder)ziekenhuis liggen, zodat ouders en kinderen het boek ‘bij toeval' in handen krijgen. '
Els Jonker
Jeugdarts & Ambassadeur Jonge Mantelzorg AJN Jeugdartsen Nederland

 

anjet_van_dijkenMr Anjet van Dijken schreef dit boek voor het Brussen Boost Project van Stichting Kind en Ziekenhuis. Journalist en schrijver Anjet van Dijken (1976) heeft een blinde, verstandelijk gehandicapte broer. Ze schreef het eerste Nederlandse broers- en zussenboek, is co-auteur van de 'Quickscan naar de Ondersteuningsbehoefte van Brussen' van het Nederlands Jeugdinstituut, en initieerde verscheidene online communities zoals de succesvolle Lotje&co brussen op Facebook.

 

Over het boek en filmpjes > Meer info
Over Stichting Kind en Ziekenhuis > Meer info

 

Waarom een boek voor de broers en zussen?

'Om me een beetje op te vrolijken.'– Romy ( 8 jaar)

'Voor tips hoe om te gaan met mijn drukke papa en mama.'– Finn (10 jaar)

 

Brussen Boost Project
De verschijning van dit boek vormt de kick off voor het Brussen Boost Project onder leiding van Stichting Kind en Ziekenhuis: het eerste project waarin broers en zussen van kinderen met een chronische aandoening centraal staan, met in het voorjaar het eerste bijscholingssymposium voor professionals, en dat (op termijn) voor aanpassing zorgt van de criteria voor familie- en kindgerichte zorg. Het project werd mede gefinancierd door Fonds Nuts Ohra - Zorg én Perspectief.

Meer info


Elektronische Leeromgeving Methode Familiezorg

Voor beroepskrachten en zorgorganisaties

Elektronische-Leeromgeving-Methode-Familiezorg

‘Om als professional met families in ernstige zorgsituaties te werken hebben we de Methode Familiezorg ontwikkeld: een wijze van werken die families met langdurige en intensieve zorgsituaties zelfstandig in staat stelt deze zware taak aan te kunnen en vol te houden.’

 

De kracht van de Elektronische Leeromgeving ‘Methode Familiezorg’

Met het doel de leerervaring, het resultaat en het plezier van professionals te vergroten en hen daarnaast in staat te stellen om op de locatie en het tijdstip die voor hen uitkomt te leren, is de Methode Familiezorg vertaald naar een elektronische leeromgeving (ELO). Kennis wordt duurzaam geborgd en kan op een innovatieve wijze worden ontsloten.

 

De ELO is een verrijking van de traditionele wijze van opleiden die efficiëntievoordelen oplevert voor de organisatie. Vaardigheden, attitude en kennis worden overgedragen en eigen gemaakt middels tekst, literatuur, afbeeldingen, animaties, fragmenten en oefeningen. De ELO ondersteunt het gehele leerproces van cursisten én trainers zodat bij bijeenkomsten dieper op casuïstiek kan worden ingegaan. De expertise en kracht van de professional wordt hierdoor optimaal benut.

Wat zijn de onderdelen van de cursus?
De Methode Familiezorg bestaat uit onderstaande onderdelen. Daarnaast wordt een voor– en nameting aangeboden om inzicht te verkrijgen in de leerresultaten

Kennismaken met het begrip familiezorg:

Wat betekent het om te werken met families in intensieve en langdurige zorgsituaties?

Grondslagen:

De basis van de Methode Familiezorg begint bij een twaalftal, specifieke grondslagen. Deze grondslagen zijn de kernwaarden die het fundament vormen in het omgaan met zorgvrager en familie.

Zorgtriade:

De samenwerking tussen zorgvrager, familie en professional.

Vraagverheldering:

De vraagverheldering heeft tot doel inzicht te creëren met wie de familie moet samenwerken en/of onderhandelen en welke houdingsaspecten daarbij horen.

Hechting:

Over het interactieproces tussen een kind en zijn of haar opvoeders dat leidt tot een duurzame affectieve relatie, een gezonde identiteitsvorming en het normaal dagelijks functioneren.

Zondebok:

“Een zondebok wordt op oneerlijke wijze gedwongen om verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de lasten of de vergrijpen van een ander” (Nagy & Krasner, 1994). Een zondebok ontstaat binnen een gezin waar grote spanningen heersen.

Rolomkering:

Over het afschuiven van ouderlijke verantwoordelijkheden naar de kinderen toe.

Het familiegesprek:

Om de juiste hulp en ondersteuning in een familiesysteem te activeren is communicatie nodig. Familiecommunicatie is essentieel om onderlinge verhoudingen en omgang tussen familieleden te bevorderen. Hoe kun je als professional het familiegesprek in de praktijk brengen?


Benieuwd naar de mogelijkheden?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Klaartje van Montfort via 06 - 23 36 86 90 of een mail sturen naar kvanmontfort@exfam.nl