Nieuws

15 mei Bijeenkomst mantelzorgers Parkinson


Parkinson of een parkinsonisme heb je niet alleen. De ziekte drukt een stempel op degene die de diagnose krijgt, maar zeker ook op zijn of haar omgeving.

 

Eerst gaat het vaak nog alleen om praktische zaken, zoals het regelen van het halfjaarlijkse bezoek aan de neuroloog of het vinden van geschikte fysiotherapie. Na een aantal jaren komen er echte zorgtaken bij, die vaak steeds zwaarder worden. Al deze veranderingen, veranderen ook de relatie tussen mensen. Het wordt een relatie van patiënt en mantelzorger. Tijdens deze inloop is er ruimte voor het uitwisselen van persoonlijke ervaringen. Willeke Sloot, mantelzorgconsulent van ContourdeTwern, zal het gesprek begeleiden.

 

Voor wie?
Mantelzorgers, familieleden en andere betrokkenen die een naaste hebben met Parkinson.

 

Waar?
Wijkcentrum Koningshaven
Kruisvaardersstraat 32
5021 BE Tilburg

 

Wanneer?
Woensdagavond 15 mei van 19.15 tot 21.15 uur.
De koffie en thee staat klaar vanaf 19.00 uur.

 

Aanmelden:
Omdat we graag weten hoeveel koffie er klaar moet staan, vinden wij het prettig als u zich aanmeldt. Neem contact op met Willeke Sloot via 06 – 34 62 30 64 of willekesloot@contourdetwern.nl. Zij kan ook uw eventuele vragen beantwoorden.


Jaarverslag 2019

U kunt hier het jaarverslag van 2018 downloaden.


Alzheimer Café dinsdag 16 april 2019

Zelfgekozen levenseinde/ bij dementie

Gastspreker is Frank Zwijnenberg + een Arts

 

Dinsdag 16 april is het onderwerp; zelfgekozen levenseinde / euthanasie bij dementie. Tijdens deze avond zal een documentaire getoond worden waarin twee vrouwen met een progressieve vorm van dementie gevolgd worden. Deze twee vrouwen hebben gevraagd om euthanasie, in de documentaire worden indrukwekkende beelden getoond over het verloop van dit traject en toepassing van de euthanasie. De documentaire heet “Zo gaat dat dus” en is gemaakt door Gerald van Bronkhorst en Marc Duijsings in opdracht van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde).

 

De documentaire zal ingeleid worden door Frank Zwijnenberg, zoon van een van de vrouwen uit de documentaire. Na afloop zal er volop tijd zijn voor vragen/discussie omtrent het onderwerp euthanasie. Er zal een medisch deskundige aanwezig zijn.

 

De opzet van deze Alzheimer café avond zal anders zijn dan gebruikelijk en de avond zal langer duren. De café avond start om 20.00 uur met een korte inleiding, daarna de documentaire tot 21.00 uur, pauze tot 21.15 uur en een nabespreking tot ongeveer 22.15 uur.

 

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom! Toegang is gratis.

 

Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

Tijd
20.00 uur - 22.15 uur

 

Locatie
De Coppele
Prunusstraat 69
Oisterwijk

 

Meer informatie:
Jeanne Verberk
j.verberk@ziggo.nl
013 528 45 71


Groep voor naasten van personen met NAH

9 en 23 april, 14, 21 en 28 mei 2019

 

Het leven met en/of zorgen voor iemand met NAH valt niet altijd mee. Dat zult u als naaste wellicht ook ervaren. Waar komt het probleem toch vandaan? Hoe pak ik zaken aan? Is dit wel echt hersenletsel? Hoe zouden anderen dit doen? Niemand begrijpt mij! Hoe houd ik dit vol? Voorbeelden van gedachten die wellicht soms door uw hoofd gaan.

 

Graag willen wij, als betrokken organisaties, u samenbrengen met andere naasten. In vijf themabijeenkomsten zullen we gezamenlijk stilstaan bij de diverse aspecten die in het leven met iemand met NAH kunnen spelen.

 

Deels dus bedoeld als een stukje informatie (zoveel mogelijk op maat), maar zeker ook het samen uitwisselen van ervaringen, kijken waar behoeften liggen en hier gezamenlijk zo goed mogelijk invulling aan geven.

 

Wij nodigen u van harte uit om u aan te melden en deel te nemen aan de bijeenkomsten. Meer gegevens vind u hieronder. Graag ontmoeten wij u!

 

Aanmelden/meer informatie:
Mw. Jeannette Kamps
Expertisecentrum Familiezorg
jkamps@exfam.nl
06 16 79 69 99

 

Wanneer
9 april
23 april
14 mei
21 mei
28 mei

 

Tijd
Inloop 18.45 uur
Start 19.00 uur
Einde 21.00 uur (ruimte sluit om 21.15 uur)

 

Locatie
Expertisecentrum Familiezorg
Dr. Deelenlaan 11
5042 AD Tilburg
(013) 544 33 43

 

Groepsgrootte
max. 12 personen

 

Kosten
Geen


Praten helpt!

Echt praten over moeilijke onderwerpen makkelijker maken

 

De confrontatie met een ernstige aandoening is voor naasten vaak net zo ingrijpend als voor de patiënt zelf. Naasten in Beeld biedt herkenning en ondersteuning. Maar ook praktische informatie om zorgen en onzekerheden in het dagelijks leven met iemand die chronisch ziek is zoveel mogelijk weg te nemen.

 

 

Meer informatie vind u op https://www.naasteninbeeld.nl


Zorgt u voor een ander? Bent u mantelzorger?

21, 28 maart en 4 en 11 april 2019

Meldt u aan voor de cursus: Samen zorgen thuis

 

U zorgt voor een ander die belangrijk voor u is. Dit maakt u mantelzorger. Uw zorg voor die ander is belangrijk. Soms loopt de druk door extra taken en bezorgdheid (tijdelijk) op. Daarom organiseren ContourdeTwern en het Expertisecentrum Familiezorg voor u vier praktische bijeenkomsten.

 

Iedereen die mantelzorger is en in de gemeente Tilburg woont, kan zich opgeven. U kunt ook samen komen met een familielid of vriend(in) die samen met u voor uw partner, kind, familielid of kennis zorgt.

 

De cursus van 4 bijeenkomsten is gratis en staat gepland op 21, 28 maart en 4 en 11 april 2019 van 10.30 tot 12.30 in uur MFA de Symfonie (Eilenbergstraat 250, 5011 EC Tilburg). Tijdens de cursus is veel ruimte voor interactie. De onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.:

 

  • Hoe voorkom ik dat ik overbelast raak?
  • Zorg delen met anderen en loslaten van zorg.
  • Wat betekent het voor uzelf om een partner, kind of ouder te hebben die ziek is.

 

Interesse? Meld u dan aan voor 14 maart 2019. Om u aan te melden of een vraag te stellen, neem contact op met het Adviespunt van ContourdeTwern 013 549 86 46.

 

Tijd:

10.30 tot 12.30

 

Locatie:

MFA de Symfonie

Eilenbergstraat 250

5011 EC Tilburg


NAH bijeenkomsten Tilburg

Donderdag 10 januari, 14 maart, 18 april, 20 juni 2019

Ontmoetingsmoment voor personen met Niet Aangeboren Hersenletsel

 


De avond start om 19.30 uur voor alle aanwezigen in de Driehoek (Gendringenlaan 179) met koffie en thee. Er is dan de gelegenheid om NAH gerelateerde vragen te stellen en de weg te vinden in het zorgnetwerk bij een medewerker van Siza. Om 20.00 uur gaan de mantelzorgers (onder begeleiding van een professional) in een andere ruimte met elkaar in gesprek. Personen met NAH blijven in de Driehoek. Daar is er mogelijkheid voor ontspanning, maar ook voor het uitwisselen van ervaringen. De avond wordt om 21.30 uur (tot max. 22.00 uur) gezamenlijk afgesloten in de Driehoek.

 

Kijk voor meer informatie over hersenletsel ook eens op: www.gebrokenbrein.nl

 

Tijd:

19.30 - 22.00 uur

 

Locatie:

De Driehoek

Gendringenlaan 179

Tilburg

 

Contactgegevens

Sjef van der Klein, tel: 06-10540678 of via sjefvanderklein@contourdetwern.nl