Nieuws

Praten helpt!

Echt praten over moeilijke onderwerpen makkelijker maken

 

De confrontatie met een ernstige aandoening is voor naasten vaak net zo ingrijpend als voor de patiënt zelf. Naasten in Beeld biedt herkenning en ondersteuning. Maar ook praktische informatie om zorgen en onzekerheden in het dagelijks leven met iemand die chronisch ziek is zoveel mogelijk weg te nemen.

 

 

Meer informatie vind u op https://www.naasteninbeeld.nl


Alzheimer Café dinsdag 19 februari 2019

“Verlies en rouw” (Levend verliezen / verlies bij leven)

 

Gezinnen en families die te maken krijgen met een chronische of progressieve ziekte of beperking van één van de gezins-/familieleden zitten in een “levenslang” rouwproces waarin ze telkens afscheid nemen van iets wat er niet meer is en ook nooit meer zal komen of van verwachtingen die niet uitkomen. Geleerd moet worden om de beperkingen te accepteren.

 

Gastspreker is Jeannette Kamps, familiecoach/trainer bij Expertisecentrum Familiezorg Tilburg.

 

Dit rouwproces maakt een gezin als gezin door en niet ieder individueel met ieder zijn eigen hulpverlener. Het is vooral belangrijk dat het verdriet met elkaar kan worden gedeeld. Wanneer familieleden iets ernstigs meemaken, kunnen ze door er met elkaar over te praten, zowel individueel als gezamenlijk, beter mee omgaan en minder stress ervaren. Families kunnen, daar waar nodig, worden begeleid naar het herstellen van de onderlinge relaties. Hierdoor is het mogelijk om op gelijkwaardige basis te komen tot een verdeling van zorgverantwoordelijkheid. Jeannette zal dit thema op 19 februari uitgebreid bespreken. Uiteraard is er na de pauze volop ruimte om in discussie te gaan met de gastspreker, uw eigen ervaringen te delen en vragen te stellen.

 

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde; de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar en mocht u vragen hebben stel ze gerust. Graag heten we u allen van harte welkom! Toegang is gratis.

 

Tijd
Inloop vanaf 19.30 uur
Programma van 20.00-22.00

 

Locatie
De Coppele
Prunusstraat 69 Oisterwijk

 

Meer informatie
Jeanne Verberk
013-5284571
j.verberk@ziggo.nl


Zorgt u voor een ander? Bent u mantelzorger?

21, 28 maart en 4 en 11 april 2019

Meldt u aan voor de cursus: Samen zorgen thuis

 

U zorgt voor een ander die belangrijk voor u is. Dit maakt u mantelzorger. Uw zorg voor die ander is belangrijk. Soms loopt de druk door extra taken en bezorgdheid (tijdelijk) op. Daarom organiseren ContourdeTwern en het Expertisecentrum Familiezorg voor u vier praktische bijeenkomsten.

 

Iedereen die mantelzorger is en in de gemeente Tilburg woont, kan zich opgeven. U kunt ook samen komen met een familielid of vriend(in) die samen met u voor uw partner, kind, familielid of kennis zorgt.

 

De cursus van 4 bijeenkomsten is gratis en staat gepland op 21, 28 maart en 4 en 11 april 2019 van 10.30 tot 12.30 in uur MFA de Symfonie (Eilenbergstraat 250, 5011 EC Tilburg). Tijdens de cursus is veel ruimte voor interactie. De onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.:

 

  • Hoe voorkom ik dat ik overbelast raak?
  • Zorg delen met anderen en loslaten van zorg.
  • Wat betekent het voor uzelf om een partner, kind of ouder te hebben die ziek is.

 

Interesse? Meld u dan aan voor 14 maart 2019. Om u aan te melden of een vraag te stellen, neem contact op met het Adviespunt van ContourdeTwern 013 549 86 46.

 

Tijd:

10.30 tot 12.30

 

Locatie:

MFA de Symfonie

Eilenbergstraat 250

5011 EC Tilburg


NAH bijeenkomsten Tilburg

Donderdag 10 januari, 14 maart, 18 april, 20 juni 2019

Ontmoetingsmoment voor personen met Niet Aangeboren Hersenletsel

 


De avond start om 19.30 uur voor alle aanwezigen in de Driehoek (Gendringenlaan 179) met koffie en thee. Er is dan de gelegenheid om NAH gerelateerde vragen te stellen en de weg te vinden in het zorgnetwerk bij een medewerker van Siza. Om 20.00 uur gaan de mantelzorgers (onder begeleiding van een professional) in een andere ruimte met elkaar in gesprek. Personen met NAH blijven in de Driehoek. Daar is er mogelijkheid voor ontspanning, maar ook voor het uitwisselen van ervaringen. De avond wordt om 21.30 uur (tot max. 22.00 uur) gezamenlijk afgesloten in de Driehoek.

 

Kijk voor meer informatie over hersenletsel ook eens op: www.gebrokenbrein.nl

 

Tijd:

19.30 - 22.00 uur

 

Locatie:

De Driehoek

Gendringenlaan 179

Tilburg

 

Contactgegevens

Sjef van der Klein, tel: 06-10540678 of via sjefvanderklein@contourdetwern.nl