Nieuws

Uitnodiging lectorinstallatie Marie Louise Luttik

 

Het College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen nodigt u van harte uit voor de lectorinstallatie van mevrouw dr. M.L.A. (Marie Louise) Luttik, Lector Familiezorg, op maandag 2 maart 2020.

 

We stellen het op prijs als u zich voor 21 februari 2020 aanmeldt via dit aanmeldformulier.

 

Meer informatie


Wonderen doen in zorg? Eigenlijk heel eenvoudig!

 

Het regent weer cadeautjes morgen tijdens de Dag van de Mantelzorger. Klaartje van Montfoort, directeur van Expertisecentrum Familiezorg (ExFam) in Tilburg, wil niemand voor het hoofd stoten, maar ze vindt het geldverspilling. "Iedereen is wel eens mantelzorger, waarom moet dat een aparte groep zijn? Ze zouden er bij mij niet mee aan moeten komen."

 

Twan Mensen, als ervaringsdeskundige aan ExFam verbonden, had 13 jaar lang zijn zwaar gehandicapte moeder in z'n opgroeiende gezin, tot ze vijf jaar geleden overleed. ,,We hoorden destijds wel van het mantelzorgcompliment, maar waren druk bezig voor mijn lieve moeder te zorgen. Alsof je een kind een snoepje geeft: nu weer stil op je stoel! Liever was me geweest dat ze geluisterd hadden naar wat we écht nodig hadden.”

 

Lees het volledige artikel


Nieuwe online Mantelzorgtest verlicht (zorg)taken van mantelzorgers in Tilburg

 

Zorgen voor iemand die dichtbij je staat vinden mantelzorgers vaak vanzelfsprekend. Ze hebben regelmatig het idee dat zij de enige zijn die voor hun naaste kunnen of mogen zorgen. Bovendien zijn ze zich er niet altijd van bewust dat tijdig hulp inschakelen verstandig kan zijn en waar deze hulp te vinden is.

 

Herkent u zichzelf hierin? Misschien vindt u zichzelf helemaal geen ‘mantelzorger’? Maar wellicht hebt u wél het idee dat u steeds meer taken hebt in de zorg rondom uw naaste. En hoe vanzelfsprekend u het ook vindt: zorg wel dat het u allemaal niet teveel wordt.

 

Even stilstaan bij wat u allemaal doet
Zorgen voor iemand die dichtbij u staat, kan heel prettig zijn. Maar het is ook goed om af en toe stil te staan bij wat u allemaal doet… Helpt u in de huishouding, zoals wassen en strijken? Neemt u een deel van de verzorging over? Doet u klusjes zoals administratie of boodschappen? Kookt u regelmatig? Gaat u vaak langs voor een praatje of wandeling?

 

Als u op meerdere van deze vragen ‘ja’ zegt, dan ligt er toch aardig wat op uw bordje. En dan hebt u óók nog vaak uw eigen gezin, werk en leven. Hoe valt die balans bij u uit?


Doe nu de Mantelzorgtest. Misschien doet u meer dan u denkt

De Mantelzorgtest helpt om een goede balans te vinden tussen zorg voor uw naaste en aandacht en tijd voor uzelf. Doe de Mantelzorgtest en krijg inzicht in uw situatie. En maak gebruik van het hulpaanbod van organisaties bij u in de buurt. Zodat tijd met elkaar ook echt tijd vóór elkaar is. Een filmpje over de Mantelzorgtest vindt u hier. De Mantelzorgtest is te vinden op tilburg.mantelzorgtest.nl.

 

Doe de test


Training: ‘ Mijn ervaringsverhaal NAH’

 

Het Zorgnetwerk Midden-Brabant en Renske Mol Training en Ontwikkeling verzorgen een training aan mensen met Niet- Aangeboren Hersenletsel (NAH). In deze training leer je om je ervaringsverhaal aan elkaar en anderen te vertellen en te presenteren.

 

Een verhaal waaruit blijkt hoe het leven is veranderd, maar ook hoe je weer opnieuw invulling, zin en betekenis aan het leven hebt gegeven. Deze training is ruim 10 jaar geleden samen met ervaringsdeskundigen ontwikkeld.

 

Het doel van de training is:

  • Mensen met NAH te trainen om voorlichting te kunnen geven aan de hand van hun eigen ervaringsverhaal.
  • De training helpt mensen met NAH om met meer zelfvertrouwen te praten over hun leven met hersenletsel.
  • Een belangrijke vaardigheid om als vrijwilliger actief te kunnen zijn.

 

Voorafgaand aan de training is met alle deelnemers een kennismakingsgesprek. Dit gesprek vindt plaats op 9 of 16 september. Op basis van dit gesprek kijken we of deze training inderdaad geschikt is.

 

Download hier de volledige omschrijving.

 


Vernieuwen in de zorg: Werk in uitvoering

Er is in Nederland geen zorgorganisatie die niet bezig is met veranderen, met vernieuwen. En dat is ook hard nodig. Opvattingen over wat goede zorg is veranderen snel, het feit dat we ouder worden en meer zorg nodig hebben speelt een belangrijke rol, nieuwe technieken en medicijnen komen in hoog tempo beschikbaar, de arbeidsmarkt is bijzonder krap, financieringsdruk en regelgeving beperken zorgprofessionals meer dan ze lief is. Als cliëntvertegenwoordiger en adviseur/trainer/coach op het gebied van samenwerkingsvraagstukken zien we veel bestuurders en zorgprofessionals worstelen met de vragen waarvoor ze gesteld zijn. Soms lijkt het eenvoudiger en ook meer trendy om van voren af aan te beginnen. Geen gebouwen, geen ‘oud’ personeel, geen tradities, geen nog slepende fusieperikelen. Maar gewoon samen met gedreven pioniers een nieuwe cultuur opbouwen. En met de kennis van nu je eigen groei monitoren en zorgen dat je niet in de valkuilen van gevestigde organisaties trapt.

Download als PDF: Gratis


Jaarverslag 2018

U kunt hier het jaarverslag van 2018 downloaden.


Praten helpt!

Echt praten over moeilijke onderwerpen makkelijker maken

 

De confrontatie met een ernstige aandoening is voor naasten vaak net zo ingrijpend als voor de patiënt zelf. Naasten in Beeld biedt herkenning en ondersteuning. Maar ook praktische informatie om zorgen en onzekerheden in het dagelijks leven met iemand die chronisch ziek is zoveel mogelijk weg te nemen.

 

 

Meer informatie vind u op https://www.naasteninbeeld.nl


NAH bijeenkomsten Tilburg

Donderdag 10 januari, 14 maart, 18 april, 20 juni 2019

Ontmoetingsmoment voor personen met Niet Aangeboren Hersenletsel

 


De avond start om 19.30 uur voor alle aanwezigen in de Driehoek (Gendringenlaan 179) met koffie en thee. Er is dan de gelegenheid om NAH gerelateerde vragen te stellen en de weg te vinden in het zorgnetwerk bij een medewerker van Siza. Om 20.00 uur gaan de mantelzorgers (onder begeleiding van een professional) in een andere ruimte met elkaar in gesprek. Personen met NAH blijven in de Driehoek. Daar is er mogelijkheid voor ontspanning, maar ook voor het uitwisselen van ervaringen. De avond wordt om 21.30 uur (tot max. 22.00 uur) gezamenlijk afgesloten in de Driehoek.

 

Kijk voor meer informatie over hersenletsel ook eens op: www.gebrokenbrein.nl

 

Tijd:

19.30 - 22.00 uur

 

Locatie:

De Driehoek

Gendringenlaan 179

Tilburg

 

Contactgegevens

Sjef van der Klein, tel: 06-10540678 of via sjefvanderklein@contourdetwern.nl